Scroll naar de inhoud
Meer waarde voor Woerden

Interview kraanmachinist Geurt van Roekel

“Ik begin de dag graag positief. Fijn als anderen daar via mijn foto’s van meegenieten”

Geurt van Roekel is al bijna 42 jaar kraanmachinist bij BAM (en de voorloper daarvan). Vanaf zijn werkplek hoog in de lucht maakt hij al vele jaren dagelijks een mooie foto die hij deelt op social media. Momenteel is zijn standplaats De Houttuin in Nieuw-Middelland, Woerden. Een interview met deze bijzondere fotograaf.

Bijna dagelijks genieten we van de unieke foto’s die je maakt vanuit de hijskraan bij De Houttuin in Nieuw-Middelland. Wat is voor jou de drijfveer om dit te doen?

“Ik hou ervan om de dag positief te beginnen. Het maken van een foto is vaak het eerste wat ik doe als ik ’s ochtends vroeg op mijn werk kom, vaak nog voor de anderen er zijn. Daarna heb ik er ook niet echt tijd meer voor, want er moeten wel huizen gebouwd worden. Zelf word ik altijd blij van mijn mooie uitzicht, ik vind het leuk als andere mensen daarvan kunnen meegenieten. Daarom deel ik mijn foto’s graag. Zo hebben we allemaal even een lichtpuntje bij de start van de dag.”

Waar zijn jouw foto’s zoal te zien?

“Ik zet ze op Twitter (@GeurtRoekel) en op Instagram (@roekelgeurtvan). Hier in Woerden plaats ik ze ook op de Facebook-groep Woerden Vroeger en Nu. Dat levert soms honderden reacties op, eigenlijk altijd positief. Wie goed oplet, ziet de foto’s ook terug in diverse weerpraatjes op de landelijke tv. Daar heb ik hele leuke contacten aan overgehouden.”

Gebruik je een speciale camera of doe je het gewoon met je telefoon?

“Ik gebruik mijn telefoon, daarmee kan ik de foto’s ook gemakkelijk nog wat bewerken voor ik ze plaats. Technisch is het dus niet heel ingewikkeld. De uitdaging voor mij is om elke dag weer op zoek te gaan naar iets mooiers, een andere lichtinval, een onverwacht gezichtspunt. Ik haal er veel voldoening uit als dat lukt.”

Het weer is elke dag anders en daarmee ook jouw uitzicht. Heb je een voorkeur voor bepaalde weersomstandigheden?

Het uitzicht is elke dag anders. De ene keer heb je een stralend blauwe lucht, dan weer dreigende wolken, een regenboog of een krans van zonnestralen. Dat verveelt nooit. Het mooist vind ik de lucht vlak voor zonsopkomst, dan heb je vaak zoveel kleuren, schitterend!

Jij kent Woerden van bovenaf nu beter dan de meeste Woerdenaren. Is er iets wat je heel mooi vindt aan Woerden?

“Ja, Woerden is ook van bovenaf een prachtig stadje. Het uitzicht op de kerken, de molen, en dan die landerijen in de verte… Het is helemaal bijzonder als er een vlaag mist hangt waar de torens in verdwijnen of als alles bedekt is met een laagje sneeuw.”

Hoe hoog zit je in De Houttuin?

“Op dit moment op 35 meter, eerder was dat 51 meter. Hoger betekent niet altijd dat je meer ziet, het ligt er maar aan wat voor gebouwen er voor je staan. Momenteel kijk ik richting Utrecht. Die kant op is er helemaal geen hoogbouw, dus ik kan bij helder weer heel ver kijken.”

Hoe vaak ben je in De Houttuin al omhoog gegaan in de kraan?

“Heel wat keren. Ik weet het niet tot op de dag, maar pakweg een jaar lang elke werkdag.”

Tot welke windkracht mag jij je werk nog doen?

“De veiligheid staat altijd voorop. De grens ligt ongeveer bij windkracht 8, maar het ligt er ook aan wat er aan de kraan hangt. Grote platen zijn bijvoorbeeld nogal windgevoelig, daar moet je eerder mee stoppen.” 

Je werkt met een vast maatje op de grond, hoe gaat dat?

“Ja, ik werk al sinds 2014 met een vaste collega op de grond. In vaktermen noem je dat een rigger. We wonen bij elkaar in de buurt en rijden ’s ochtends ook samen naar Woerden. We vertrouwen elkaar blindelings en dat moet ook, want het is verantwoordelijk werk. Er hangt heel wat aan die kraan.”  

Wat is het maximale gewicht dat je met je hijskraan kunt tillen?

Het maximum is 20 ton, en op 51 meter nog altijd 12 ton.

De bouw kan nog wel wat mensen gebruiken. Worden je foto’s ook gebruikt voor promotie?

“Zeker, dat gebeurt regelmatig. Ook mijn werkgever gebruikt mijn foto’s bijna dagelijks in een verhaal over de projecten waar we aan werken. De bouw is een heel mooi vak, ik draag dat graag uit.” 

Tot slot: hoe lang kunnen we nog genieten van jouw foto’s vanuit De Houttuin?

“Eind oktober zit mijn werk in De Houttuin erop. Ik zou met vervroegd pensioen kunnen, maar ik vind mijn werk nog veel te leuk om er helemaal mee te stoppen. Binnenkort kunnen jullie dus foto’s vanaf een volgende werkplek verwachten.”

Foto uitzicht kraan: Geurt van Roekel