Scroll naar de inhoud
Koppel op een bank
Meer waarde voor Woerden

COA wil onderzoek naar mogelijk asielzoekerscentrum De Bleek 1

Het COA wil samen met de gemeente de mogelijkheden voor een asielzoekerscentrum (AZC) op de Bleek 1 in Woerden onderzoeken. Het college van B&W heeft dit verzoek voorgelegd aan de gemeenteraad. Ondernemers en omwonenden van De Bleek 1 hebben hierover een brief ontvangen.

 

Waarom asielopvang in Woerden?

Door de Spreidingswet is elke gemeente in Nederland verplicht een aantal asielzoekers op te vangen. Voor Woerden is dit aantal 337. Het COA wil onderzoeken of het gebouw aan De Bleek 1 geschikt te maken is voor 350 tot maximaal 400 asielzoekers. Als De Bleek 1 een geschikte opvanglocatie is, dan worden daar voor 15 jaar asielzoekers opgevangen.

 

Huisvesting verschillende mensen

De Bleek 1 lijkt een geschikte locatie voor huisvesting van verschillende mensen. Lokale woningzoekenden, statushouders en asielzoekers kunnen hier met elkaar wonen en leven. Hiervoor moet het bestaande gebouw verbouwd worden. Ook bekijkt de gemeente de mogelijkheid van tijdelijke woningen (flexwoningen) aan De Bleek 1.

 

Vervolgstappen

Als de gemeenteraad instemt, kan het COA starten met het haalbaarheidsonderzoek. Als uit onderzoek blijkt dat De Bleek 1 geschikt is als AZC, dan start de bouw en verbouwing. De gemeente verwacht dat het AZC niet eerder klaar is dan 2027. De flexwoningen zijn eerder klaar.

Sinds augustus wonen er 144 Oekraïense vluchtelingen in het gebouw aan De Bleek 1. De gemeente kijkt samen met het COA naar een oplossing als zij hier nog wonen op het moment van verbouwen.

 

Inloopbijeenkomst op 13 maart

Ondernemers en omwonenden van De Bleek 1 hebben een brief van de gemeente ontvangen. Hierin worden zij geïnformeerd over het onderzoek, en uitgenodigd voor een inloopbijeenkomst op woensdagavond 13 maart van 18.00 tot 21.00 uur. Deze avond krijgen omwonenden informatie en kunnen zij vragen stellen.

 

Meer informatie staat ook op www.denkmee.woerden.nl