Scroll naar de inhoud
Koppel op een bank
Meer waarde voor Woerden

werkbezoek minister Hugo de Jonge bij oplevering De Houttuin

Samen de krachten bundelen sleutel tot succes

 

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) bracht maandag 19 juni een werkbezoek aan De Houttuin in Nieuw-Middelland. Aanleiding was de oplevering van dit bijzondere project met 265 duurzame appartementen. Een mijlpaal, ook omdat dit de start is van een grote herontwikkeling van het bedrijventerrein naar een levendige stadswijk.

 

Op veel plekken in het land komt woningbouw moeizaam van de grond. Zeker daar waar de gemeente zelf geen grond bezit en afhankelijk is van initiatiefnemers. De minister had daarom veel belangstelling voor het verhaal achter De Houttuin. Hier hebben in korte tijd veel woningzoekenden een fijne en betaalbare woonplek gevonden. Wat is de sleutel tot het succes? Tijdens een rondwandeling ging hij hierover in gesprek met BAM Wonen, woningcorporatie Cazas Wonen, CBRE Investment Management en gemeente Woerden. Daarna sprak hij ook met diverse bewoners over hun nieuwe woonplek.

 

Minister Hugo de Jonge: “De Houttuin is ontstaan vanuit de houding: hoe kan het wel? En dat is precies wat we nodig hebben. Met de Woningbouwimpuls hebben wij dit project ondersteund en zijn hier ook veel betaalbare woningen gebouwd. Daardoor is er nu een ideale mix van sociale huur, middeldure huur, dure huur en koop. Een uitstekende basis voor een prettige samenleving in het klein. Dat verdient navolging. Als ministerie werken we dan ook graag mee aan dit soort projecten.

Sleutelwoord: samenwerking

De Houttuin ligt op een bijzondere locatie: op loopafstand van het station en dicht bij de gezellige binnenstad. De initiatiefnemers BAM Wonen en Cazas Wonen zagen hier al snel veel kansen. Toch was er lef nodig om als eerste op dit bedrijventerrein woningen te gaan bouwen. Om alle uitdagingen het hoofd te kunnen bieden, zochten zij de samenwerking met de gemeente en andere partners. Iedereen had hetzelfde doel voor ogen: bouwen aan een duurzame toekomst en veel woningzoekenden aan een betaalbare woning helpen. En dat is gelukt! Doordat de partijen met elkaar in gesprek bleven en duidelijke keuzes maakten met elkaar, kon De Houttuin in vrij korte tijd worden ontwikkeld en gebouwd. De bijdragen van het Rijk uit onder meer de Woningbouwimpuls en de provincie waren daarbij onmisbaar. De Houttuin is nu een belangrijk voorbeeld voor andere eigenaren die in Nieuw-Middelland een bestaand kantoor willen vervangen door woningen.

 

Project De Houttuin

Het project De Houttuin is een ontwikkeling van BAM Wonen en Cazas Wonen in samenwerking met de gemeente Woerden. Het voormalige kantoor van de FNV heeft hier plaats gemaakt voor 265 duurzame appartementen. Het gaat om 82 sociale huurappartementen voor Cazas Wonen, 99 vrije sector huurappartementen voor CBRE Investment Management en 84 koopappartementen. Eind vorig jaar hebben de eerste bewoners hier hun intrek genomen. Inmiddels zijn alle woningen in het project verkocht en/of verhuurd.

 

Campusachtige omgeving
De Houttuin is ingericht als een stadscampus met openbare levendige buitenruimtes. Tussen de woongebouwen zit veel groen en water en het is ingericht met diverse thema’s om ontmoeting te stimuleren. Er wordt geparkeerd in een mobiliteitshub, waardoor de buitenruimte is vrijgespeeld van auto’s. In de mobiliteitshub is ook de collectieve warmte-koudeopslag (WKO) geplaatst die zorgt voor de duurzame energieopwekking voor het project.